Blog: Hoe circulair is de Parade?

Een aantal zaken zijn onlosmakelijk aan de zomer verbonden. De Tour de France, festivals, drukte op Schiphol en zwarte zaterdagen. De Parade is een lichtpuntje in eigen land en zorgt voor net dat extra beetje vakantiegevoel. Het rondreizend theater bezoekt achtereenvolgens Rotterdam, Den Haag, Utrecht en sluit eind augustus af in Amsterdam.

De Parade biedt in de middag voorstellingen aan voor kinderen en de avond is gericht op volwassenen. Het is overigens meer dan theater alleen. Zo is de stille disco al jaren een publiekstrekker, maar ook de restauratieve omlijsting is indrukwekkend. Het leuke van de Parade is dat zij in zekere zin al circulair waren, voordat het woord überhaupt bestond. De locaties zijn publieke plekken en de tenten zijn eenvoudig op- en afbreekbaar. Er is volop aandacht voor het milieu en een samenwerking met Join the Pipe om iedereen in de wereld van schoon drinkwater te voorzien.

Maar hoe circulair is de Parade nu echt?

Voor het broodnodige veldonderzoek vond ik al snel twee vrijwilligers, namelijk mijn zoon en dochter. Multitaskend op mijn papamiddag trokken we naar Amsterdam. Met de trein uiteraard, want de locatie ligt vlakbij het Amstelstation. Na een korte wandeling zien we de opvallende contouren van de Parade. Ik moet flink doorstappen om de kinderen bij te houden. Na een korte stop bij de kassa betreden we het terrein. De veelkleurige tenten stralen in de namiddagzon. Het leuke van de parade is dat de artiesten ook zelf de voorstellingen aan de man proberen te brengen en je een voorproefje krijgt van wat er wordt geboden. Onze keuze valt op het hoorspelhotel in de tent waar in de avond de stille disco is. Uitgerust met koptelefoons doen ouders en kinderen actief mee op aanwijzing van Sjaak en Catootje. Door de open structuur van de tent is het ook erg leuk om te zien voor de toeschouwers, die geen idee hebben van wat wij horen door de koptelefoons.

“Zelf neem ik een espresso, waar je € 2,00 statiegeld betaalt voor je kopje en schotel”

Van al dat bewegen krijgen we trek en gaan op zoek naar een leuke plek. De biologische schaal- en schelpdieren halen het helaas niet, maar de Snack Bonanza van Hotmamahot kan op instemming rekenen. Falafal, Lamsburger, Pulled porc en Friet van zoete aardappel worden aantrekkelijk gepresenteerd op het dienblad en smaken prima op echt servies en bestek. De tafels worden afgeruimd door medewerkers en alle afval wordt apart ingezameld. De kinderen mogen een ijsje na, gemaakt van echte vruchten.
Na nog een rondje in zweefmolen (met houten tickets) verlaten we de Parade, waar inmiddels een enorme rij staat voor de entree. Moe maar voldaan lopen we terug naar de trein, vastbesloten dat we volgend jaar terugkomen bij dit bijzonder zelfvoorzienend dorpje.

Circulaire weetjes:

  • De Parade draait volledig op groene stroom
  • Alleen Bio industrie vrije producten
  • Kraanwater in plaats van bronwater
  • Biologische huiswijn in Pet Flessen (recyclebaar, minder energie bij productie en vermindering CO2-uitstoot bij vervoer)
  • Bijna alle afval wordt hergebruikt

 

Wim van der Meer

Wim van der Meer is werkzaam bij Sense FM en doet regelmatig verslag van zijn reis door de circulaire wereld. Reistips zijn welkom op w.vandermeer@sensefm.nl.