Blog: Goede voornemens

In mijn vorige blog over fair share stond de betere beschikbaarheid van voedsel wereldwijd centraal. Deze blog gaat over voeding gerelateerde mogelijkheden die we in onze eigen (facilitaire) omgeving kunnen toepassen om de klimaatverandering te stoppen. Klimaatverandering wordt sterk beïnvloed door broeikasgassen en met name door CO2 uitstoot.

Bewust consumeren
Voeding heeft een grote invloed op de CO2 uitstoot, maar tot voor kort wist ik niet dat er grote verschillen zijn tussen producten. Rundvlees is de grootste boosdoener. Bedrijfsrestaurants hebben de mogelijkheid met aanbod en presentatie mensen te verleiden om meer duurzame keuzes te maken. Heeft u het daar wel eens over met uw cateraar?

Wat is eigenlijk de dagelijkse CO2 uitstoot van uw restaurant?

Op de Horecava zag ik een mooi product dat beloond is met de innovatieprijs 2018. Het betreft duurzame Yellowtail Kingfish uit ons eigen Zeeland. De vis wordt gekweekt in Oosterscheldewater, organisch gevoed en zonder gebruik te maken van gen technologie en antibiotica. Ook de stroom is groen. Wanneer staat deze bij u op het menu?

Verspilling tegengaan
Een andere boosdoener is verspilling. Wereldwijd wordt ca. 30% van het beschikbaar voedsel verspild. Vraag je cateraar eens wat deze doet aan het tegengaan van verspilling. Is er de mogelijkheid om kleinere porties te nemen? Wordt voedingsrestanten op een creatieve manier hergebruikt? In de catering is contractcateraar Hutten gestart met de verspillingsfabriek, een mooi initiatief om verspilling tegen te gaan. Op de Horecava zag ik wederom een mooi initiatief om snijafval in een als een plantenbak vormgegeven meubel te laten composteren. De compost kan vervolgens worden benut voor de moestuin of weggeven worden.

Lokaal en seizoensgebonden
Een rund uit Nederland leidt tot een 30% lagere uitstoot in vergelijking met een Argentijnse steak. Lokaal maakt dus verschil. Door meer in te spelen op de seizoenen worden transportkosten ook gereduceerd net als energiekosten. Waarom aardbeien eten in januari of asperges in december?  De teelt van kasgroenten kost 10x zo veel energie in vergelijking met groenten van het land. Meer water drinken heeft ook positieve effecten, vooral door het uit de kraan te drinken of uit de op het waternet aangesloten koffiemachines. Heeft u dat genoteerd voor de aanbesteding warme dranken?

Door in Nederland bewuster met onze voeding om te gaan kunnen we CO2 uitstoot en daarmee klimaatverandering terugdringen. Hoe sneller we dat doen hoe beter. Goed voornemen voor 2018?

Wim van der Meer is werkzaam bij Sense FM en doet regelmatig verslag van zijn reis door de circulaire wereld. Reistips zijn welkom op w.vandermeer@sensefm.nl.