Meer en meer is het bedrijfsleven de motor achter verduurzaming van de economie. Tegelijkertijd is de politiek randvoorwaardelijk om een omgeving te bieden waarin dit wordt gestimuleerd. Minister Kamp en staatssecretaris Dijksma hebben in de vorige kabinetsperiode het rijksbrede programma Nederland circulair 2050 ingevoerd. Voormalig staatsbedrijf ABN AMRO heeft met de realisatie van Paviljoen Circl een hele zichtbare en innovatieve stap gezet om de doelen te realiseren.
Op 27 september j.l. werd het congres Green Buildings georganiseerd bij ABN AMRO een mooie gelegenheid om het net geopende Paviljoen Circl te bezoeken met vergadercentrum, restaurant en rooftopbar. Het ligt direct naast station Amsterdam Zuid, in het hart van de Zuidas. En inderdaad het pakken gehalte is hoog in het hart van de financiële en zakelijke dienstverlening. Vanuit het station kun je eigenlijk niet om Circl heen. Het ligt voor de deur van het hoofdkantoor van ABN AMRO op een plein. De ontvangst van het congres is in Circl en voor het inhoudelijk programma verplaatsen we naar een zaal in het hoofdkantoor. De nieuwe topman Kees van Dijkhuizen geeft in zijn welkomstwoord aan dat denken en doen samen dienen te gaan in de transitie naar een circulaire economie en ABN AMRO haar verantwoordelijkheid voelt en impact heeft als 1 van de grootste financiers van vastgoed in Nederland.
Paviljoen Circl is volledig ingericht met materialen die zijn hergebruikt. Het geraamte van het gebouw is niet van beton, maar opgetrokken van duurzaam Larikshout uit Limburg. De constructie is desgewenst makkelijk uit elkaar te halen, omdat geen lijm, kit of purschuim is gebruikt. De vloer is gemaakt van oude ramen en deuren. Oude spijkerbroeken zijn gebruikt om het plafond te isoleren. Regenwater wordt hergebruikt voor de WC’s en om de groene wand en de tuin te bewateren. Het gebouw heeft een rauwe uitstraling doordat de afwerking is beperkt tot wat nodig is en door hergebruik van puien van een voormalig Philips gebouw bij de vergaderzalen. Niet direct wat je bij een bankgebouw zou verwachten, maar wel circulair.
Cateraar Vermaat voert de exploitatie van dit bijzondere restaurant. Opmerkelijk is dat de groenten net als vroeger worden geweckt en gefermenteerd, zodat het niet nodig is om te koelen. Seizoensgebonden groenten van lokale boeren krijgen de hoofdrol ten gunste van de vleesconsumptie, vergelijkbaar met Dutch Cuisine. Ook de bereiding vergt een andere benadering van de keukenploeg, doordat gebruik wordt gemaakt van energiezuinige gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen. Dat doet iets met de maximale capaciteit, waardoor niet alle apparatuur tegelijkertijd aan kan. Dat vertaalt zich ook in de menukaart waar op lager temperatuur gegaarde en gestoofde gerechten op terug komen en de frituurgerechten ontbreken. Gerechten zijn wel erg smaakvol overigens en fraai gepresenteerd.
Circl is alle dagen van de week geopend om ook de bewoners van de Zuidas kennis te laten maken met dit inspirerende initiatief. Op Iens krijgt het restaurant met gemiddeld een 8,3 goede recensies, al zijn het er (nog) niet veel. Door de optimale ligging naast het station is het ook voor geïnteresseerden van verder weg goed bereikbaar. Ik zou zeggen, waar wacht je nog op? Misschien ook leuk om te combineren met de rondleidingen op maandag en woensdag.
Wim van der Meer is werkzaam bij Sense FM en doet regelmatig verslag van zijn reis door de circulaire wereld. Reistips zijn welkom op w.vandermeer@sensefm.nl.