Afgelopen weekend zagen wij de Focus-documentaire “Wat is ongezonder, suiker of vet?” Twee broers, identieke tweeling, allebei arts, probeerden het uit. De één, woonachtig in het suiker-vrezende New York, at een maand lang voornamelijk vet. De ander, in het vet-mijdende Londen, propte zich vol met suikers (koolhydraten). Een interessant experiment.
Aan het eind van de dieetperiode waren beide broers afgevallen. Eigenlijk best verrassend na het eten van veel suiker of vet. De broer van het vet-dieet verloor meer gewicht, maar helaas ook beduidend meer spiermassa dan lichaamsvet. En – nog zorgwekkender – zijn lichaam werd ongevoelig voor insuline, waardoor hij al aardig op weg was diabetespatiënt te worden.
Alles waar ‘te’ voor staat…
Toch kun je niet zeggen dat een suikerrijk dieet gezonder is. Al werd de fabel dat je suikerziekte krijgt van te veel suiker eten, dus wel ontkracht. Een eenzijdig eetpatroon is nooit gezond. Te veel suiker is niet per definitie gezonder dan te veel vet. Maar wisten we niet al dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed is?
Onnatuurlijke combinatie
Later in de documentaire blijkt dat het gevaar van ongezond eten met name zit in de combinatie van vet en suiker. Deze combinatie komt in de natuur niet voor, maar we vinden hem wel ontzettend lekker en we blijven ervan eten. Dit zijn bewerkte producten als donuts, chocola, koekjes, kwarktaart en allerlei kant-en-klaar producten. Het beloningscentrum in de hersenen wordt geactiveerd en we raken niet snel verzadigd, net als bij de ratten in het filmpje.
Gezonde keuzemogelijkheden op het werk
Gezond eten is belangrijk en dit onderwerp staat – terecht – steeds meer in de belangstelling. Ook op het werk. Dat merken wij bijvoorbeeld bij onze aanbestedingen. Zo worden er tegenwoordig eisen gesteld voor het aandeel gezond of biologisch in het assortiment. De richtlijnen van het Voedingscentrum helpen hierbij. Het Voedingscentrum adviseert voldoende variatie en maakt duidelijk welke producten je bij voorkeur kunt eten en welke bij uitzondering. Met kleurcodes kan de bewustwording verder worden gestimuleerd.
Gezond verstand gebruiken om je goed te voelen
De documentaire geeft stof tot nadenken. Veel dingen weten we eigenlijk wel: om gezond te blijven moet je bewegen, crash diëten werken niet (op de lange termijn) en je moet zorgen dat je gevarieerd eet (de beroemde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum). Bepaalde combinaties, die vaak voorkomen in bewerkt voedsel, kun je beter mijden. Nog tot en met 31 mei is de documentaire te bekijken op uitzending gemist. Wat ons betreft zeer de moeite waard.